28. listopada 2020.
GLAS OTOKA LOŠINJ

Županijska novčana sredstva Domu za starije osobe u Velom Lošinju i Psihijatrijskoj bolnici Rab

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina održao je redoviti susret s novinarima, na kojemu je obrazložio odluke vezane uz financiranje socijalnih programa koji spadaju u takozvani nad standard, kao i financijska pomoć PGŽ radu udruga civilnog sektora.

Naveo je primjer financiranja edukacije djelatnika domova za starije osobe kao i program radno-okupacijske terapije za štićenike kakva se u domovima socijalne skrbi čiji je osnivač Primorsko-goranska županija kontinuirano provodi od 2002. godine. Za takve programe iz županijskog proračuna izdvojit će se u ovoj godini gotovo 300.000 kuna.
“Također smo preko 93.000 kuna, osigurali Centru za rehabilitaciju “Fortica” za provedbu programa fizikalne terapije (51.000,00 kuna) te Domu za starije osobe “Marko A. Stuparić” Veli Lošinj (42.450,00 kn).Nastavljamo i sa sufinanciranjem logopeda za djecu s područja Gorskog kotara. Logoped je započeo s radom početkom 2017. godine, a rehabilitacijom je obuhvaćeno prosječno 70-ak djece, kroz individualne ili grupne tretmane, a usluga je izuzetno dobro prihvaćena od strane lokalnog stanovništva i osnovnih škola i vrtića”, rekao je župan.
Izvijestio je također i o odluci o rasporeda proračunskih sredstava Psihijatrijskoj bolnici Rab, u ukupnom iznosu od 342.000,00 kuna. Ta su sredstva namijenjena za financiranje sanitetskog prijevoza pacijenata Bolnice Rab te troškove stanovanja liječnika kako bi se pomoglo Psihijatrijskoj ustanovi da zadrži liječnike i medicinski kadar na otoku.
Pročelnik Ured županije Goran Petrc najavio je raspored 450.000 kuna iz županijskog proračuna za sufinanciranje aktivnosti braniteljskih udruga kao i dodjelu 530.000 za čak 83 programa nacionalnih manjina.
“Godišnje PGŽ izdvaja oko 15 milijuna kuna za program i projekte udruga civilnog društva što nas u usporedbi s ostalim županijama svrstava u sam vrh po razini financijske podrške”, naglasio je pročelnik Petrc.
Na pitanje novinari o novim problemima brodogradilišta 3. maj vezanim uz državna jamstva za gradnju serije polarnih kruzera za australskog kupca, župan je odgovorio da je u stalnom kontaktu s upravom brodogradilišta te najavio za ovaj tjedan susret s ministrima gospodarstva i financija upravo na tu temu. Župan smatra da se Vlada treba angažirati oko poslovnog konsolidiranja 3.maja, a prilika za to su upravo ovakvi ugovori gdje se cijena jednog broda penje na 160 milijuna eura.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, ili SMS na broj 091 619 7475, e-poštom glasotoka@gmail.com ili putem Facebook stranice i objavit ćemo)