28. listopada 2020.
HRVATSKA ISTRA I KVARNER SLIDER

Nastavak gradnje fotonaponske elektrane na Unijama, Županija energetski obnovlja domove zdravlja

Na redovnom susretu s novinarima, župan Zlatko Komadina najavio je planirane programske aktivnosti za ovu godinu dviju županijskih ustanova, Regionalne energetske agencije Kvarner i javne ustanove “Priroda” . Istaknuo je, između ostalog, da je osnivanje REA Kvarner bio pun pogodak.
Ta je Agencija napravila energetsku procjenu preko 300 županijskih objekata, te u ovoj godini, nakon uspješno odrađenog projekta energetske obnove škola, kreće u energetsku obnovu 5 objekata domova zdravlja. Prema riječima ravnatelja Darka Jardasa spremni su i čekaju javni poziv resornog ministarstva projekti obnove domova zdravlja u Delnicama, Ravnoj Gori, Crikvenici, Krku i Loparu, a procijenjena vrijednost investicije je oko 28 milijuna kuna. Najavio je i nastavak projekta Unije gdje se priprema gradnja fotonaponske elektrane čime će Unije postati prvi energetski samoodrživi otok na Jadranu.
Jednako uspješno svoje programske aktivnosti provodi i “Priroda”. Nakon uređenja Centra za posjetitelje u Belom na Cresu, u ovoj godini otvara se po sličnom modelu i Centar za velike zvijeri u Staroj Sušici. Trenutno se prema riječima ravnateljice Irene Jurić završavaju građevinski radovi, a paralelno se radi na pripremi postava kao i edukativnih materijala. Otvaranje Centra planirano je za jesen, a vrijednost cijele investicije je 8 milijuna kuna od kojih su dva milijuna kuna sredstva PGŽ, pet milijuna novac europskih fondova, a milijun kuna osiguralo je Ministarstvo regionalnog razvoja.
Od ostalih informacija Župan je izvijestio o dodjeli 2.025.000 kuna Vatrogasnoj zajednici PGŽ za financiranje vatrogasne djelatnosti u ovoj godini, a 352.000 kuna osigurano je u proračunu za financiranje natjecanja i smotri za učenike osnovnih i srednjih škola. Također je istaknuo da je za financiranje pomoćnika u nastavi za drugo polugodište tekuće školske godine osigurano 2.487.776 kuna. Za dvije srednje škole Ekonomskoj i Centru za odgoj i obrazovanje Rijeka pomoćnici u nastavi financirat će se iz Županijskog proračuna sa 102.000 kuna.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, ili SMS na broj 091 619 7475, e-poštom glasotoka@gmail.com ili putem Facebook stranice i objavit ćemo)