GLAS OTOKA LOŠINJ SLIDER

DVD ima novo vodstvo, JVP za 40. jubilej oformljuje specijalnu desantnu jedinicu

U subotu, 25. siječnja, održana je izborna skupština Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Lošinj, na kojoj je nakon četverogodišnjeg mandata starog, izabrano novo vodstvo na, po novom zakonu, petogodišnji mandat.

Izbornu su skupštinu u svojim prostorijama otvorili članovi radnog predsjedništva u sastavu Ive Perković, Matej i Mirko Kajkara. Točke Dnevnog reda bile su:

 • otvaranje Skupštine,
 • izbor radnih tijela,
 • izvješće verifikacijske komisije,
 • izvješće o radu u 2019. godini,
 • izvješće o izvršenju Financijskog plana za 2019. godinu,
 • razrješnice svim članovima tijela upravljanja Društvom,
 • izbor dužnosti Društva,
 • donošenje odluke o broju članstva,
 • izbor tijela upravljanja,
 • prijedlog upravnom odboru za imenovanje tajnika i likvidatora Društva,
 • Program rada za 2020. godinu,
 • prijedlog Financijskog plana za 2020. godinu,
 • prijedlog i usvajanje Poslovnika, Pravilnika i Upute o provedbi postupka jednostavne nabave, radova i usluga,
 • primanje pripravnika u puno članstvo,
 • osnivanje desantnog interventnog voda,
 • sezonski vatrogasci,
 • razno.

Dužnost dosadašnjeg predsjednika DVD-a Ive Perkovića preuzeo je, uz jednoglasnu podršku članova s pravom glasa, Dean Čavlek, dok su Matej Kajkara i Mirko Kajkara tajnik, odnosno likvidator Društva. Općenito je svaka točka Dnevnog reda kao i glasovanje proteklo jednoglasno, pa je tako s istim intenzitetom podrške za zapovjednika jedinice izabran Matej Kajkara, dok je njegov zamjenik Daniel Pavlović. Izabrano je i novo vodstvo Upravnog odbora kojega čine sedam, umjesto dosadašnjih šest članova, redom: Dean Čavlek, Matej Kajkara, Daniel Pavlović, Goran Malešević, Rudolf Bonić, Ive Perković i Mirko Kajkara. Nadalje, Nadzorni odbor DVD-a Lošinj čine predsjednik Sandro Nikolić, te još Ivica Jović i Dario Brčić, a članove Zapovjedništva Matej Kajkara, Daniel Pavlović, Patrick i Danijel Vlakančić i Dubravko Jurković.


DVD Lošinj trenutno broji 31 član (16 s pravom glasa), a među njima su u punopravno članstvo primljena petorica pripravnika: Adrian Mandić, Filip Vlakančić, Mario Stipanov, Timon Jović i Vitorio Antoninić. Predstavnici Gradske vatrogasne zajednice su Dean Čavlek, Daniel Pavlović, Matej Kajkara, Viliam Antoninić i Goran Malešević.
Aktivnosti DVD-a kroz godinu su šarolike, većinom prevladavaju vježbe, ali ono što je svakako vrijedno spomena, Jedinica vatrogasne postrojbe ove godine slavi svoju 40. godišnjicu. Upravo na taj jubilej, osnovat će se interventna desantna jedinica, o čemu je uvodno govorio predstavnik JVP-a Saša Mandić, višestruko nagrađivani vatrogasac poznat po svojim spasilačkim akcijama. Formiranje interventne skupine vatrogasaca, koja će biti sačinjena od 12 do 15 dobrovoljaca (dijelom iz JVP-a i DVD-a), usuglašeno je od strane zapovjednika JVP-a Grada Malog Lošinja i Županijskoga vatrogasnog zapovjednika.
Ciljevi ove specijalne jedinice su sljedeći:

 • mobilna, brza i učinkovita skupina, osposobljena za desant helikopterom,
 • obučena i osposobljena djelovati u vrlo kratkom vremenu na nepristupačnim dijelovima požarnog područja, kako bi se zaustavilo širenje požara, ili ga se usporilo do dolaska ostalih vatrogasnih snaga,
 • obučena i uvježbana za rad desantnom vatrogasnom opremom za gašenje nepristupačnih terena ( lagane prenosive pumpe, s pripadajućom armaturom, mobilni spremnici vode – kruške i sl.)

Saša Mandić (JVP Lošinj)

Kako nam je otkrio Saša Mandić, san o uspostavljanju ove jedinice traje 20 godina. U upotrebi će biti helikopter HRZ-a Hitne medicine, stacioniran na Krku, kojim će se znatno ubrzati djelovanje na udaljenijim otocima (Ilovik, Unije, Susak, ali i Cres te naravno Lošinj) i teško pristupačnim terenima. Nakon ustrojavanja skupine, izvršit će se obuka i osposobljavanje za buduće zadaće. Obuka će se provesti u jednom od centara za obuku, a vjerojatno u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama. Predviđeno trajanje obuke je četiri dana.

Logotip Interventne jedinice; autor: Saša Mandić

“Obzirom da je primarna zadaća vatrogasaca, zaštita i spašavanje života i imovine, tako je i ustroj ove skupine značajan doprinos sigurnosti na našem području”, zaključuje Saša Mandić.
Nakon skupštine nastavljeno je druženje članova s novinarima u ugodnom razgovoru, a rad vatrogasne potrojbe možete pratiti na Facebook stranici “Vatrogasci Lošinj” te na WEBU. Apsyrtides.info najavljuje, u dogovoru s novoizabranim vodstvom, snimanje filma o vatrogascima Lošinj povodom 40. godine postojanja, kao i o članovima DVD-a.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Gašenje upožarenog odlagališta u Malom Lošinju trajalo cijelu noć, kanader odradio 58 preleta

Josip Radić

U Petrinji dodijeljeno priznanje za najpothvat Saši Mandiću i JVP Mali Lošinj

Glas otoka

Prema potresom porušenoj Banovini s Lošinja odlaze dvije kamp kućice i članovi JVP-a

Glas otoka