HRVATSKA ZAGREB

Predstavljen Nacionalni program probira i ranog otkrivanja raka pluća

Ministarstvo zdravstva u suradnji s Hrvatskim torakalnim društvom i Hrvatskom kućom disanja provodit će u narednih pet do dest godina Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća, kako bi se smanjila smrtnost od ove zloćudne bolesti barem za 20 posto. To znači da bi se u Republici Hrvatskoj godišnje spasilo više od 500 života.
Na svečanoj promociji 14. siječnja u Zagrebu, Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća predstavio je predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac KBC Zagreb, prof.dr.sc Miroslav Samaržija. U Nacionalni program će se uključivati osobe u starosti od 50 do 75 godina, aktivni su pušači ili su prestali pušiti unutar 15 godina prije početka Programa. 
Uključivanje osoba u Nacionalni program utvrđivat će liječnici obiteljske medicine koji će u skupini osoba o kojima skrbe, prvenstveno rizične osobe za razvoj raka pluća, te iste uputiti na CT za rano otkrivanje raka pluća. Osim iznimne kvalitete snimaka koje mogu otkriti i male promjene u plućima taj CT emitira iznimno niske doze zračenja, koje ne ugrožavaju zdravlje osoba koje uđu u Program. Od 14. veljače 2020. CT uređaj koji otkriva rak pluća već od 6 milimetara je dostupan u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, Dubrovniku, Slavonskom Brodu, Puli, Zadru, Varaždinu, Virovitici, Opatiji i Krapinskim Toplicama.
Kako bi se olakšao rad liječnicima obiteljske medicine, razvijen je novi informatički sustav koji će omogućiti naručivanje na pretragu, a nalaz LDCT-a s uputama kako nastaviti obradu će se istim sustavom slati liječnicima obiteljske medicine. Nalaze će očitavati posebno educirani klinički radiolozi. Osim nalaza koji upućuju na mogući karcinom pluća, klinički radiolozi će bilježiti i prekomjerno nakupljanje kalcija u koronarnim arterijama, emfizeme i intersticijske promjene pluća. Osobe kod kojih postoji sumnja na rak pluća bit će upućene na daljnu obradu u jedan od šest centara za daljnju specijalističku pulmološku obradu i liječenje.
LCDT snimanja se provode u 16 bolničkih centara diljem Hrvatske. Ministar zdravstva Milan Kujundžić je zahvalio svima koji su radili u izradi ovog Programa.
“Rak je veliki problem suvremene civilizacije pa tako i Hrvatske. Vlada je odmah po svom dolasku počela raditi na Nacionalnom programu protiv raka koji će svjetlo dana ugledati na sjednici Vlade za mjesec dana. U dijelu Nacionalnog programa protiv raka krenuli smo s idejom da pored postojećeg “skrining” programa karcinoma debelog crijeva, dojke i cerviksa je trenutak da bi trebalo pokušati napraviti nešto više u smislu skrininga karcinoma prostate i karcinoma pluća“, rekao je ministar Kujundžić. Kad bi cigarete poskupljele pet puta, dodaje Kujundžić, skrining ne bi trebao jer djeca ne bi ulazila u svijet pušenja i bilo bi 3 do 5 puta manje karcinoma.
“No, to neće ići lako, a dok se to ne dogodi stručnjaci iz radiologije, pulmologije i torakalne kirurgije, odnosno onkolozi učinit će sve da što prije otkriju karcinom pluća, da ga u ranoj fazi liječimo i spasimo na godišnjoj razini u Hrvatskoj nekoliko stotina života”, rekao je ministar Kujundžić.
Hrvatska je prva zemlja u Europskoj uniji koja će provoditi Nacionalni program za probir i rano otktivanje raka pluća, a ministar je uvjeren da će i druge zemlje Europske unije krenuti s tim Programom. Na svečanoj promociji su prikazane ispovijesti javnih osoba oboljelih od raka pluća i panel rasprava na kojoj su sudjelovali i stručnjaci iz inozemstva.
Ivana Vranješ

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Prijava za cijepljenje protiv COVID-19 moguća i preko interneta ili telefonski

Glas otoka

Ministarstvo zdravstva: ‘Stav struke je da je najbolje cjepivo ono s kojim se najprije možemo cijepiti’

Glas otoka

Ministarstvo zdravstva odgovorilo na teoriju o ‘antikorona otocima’, Savretić pisao Milanoviću

Glas otoka