HRVATSKA ZAGREB

U tehničkom muzeju u Zagrebu otvorena izložba 'Zvjezdarnica Manora 125 godina'

U srijedu, 18. prosinca u 13 sati, u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu otvorena je izložba ‘Zvjezdarnica Manora 125 godina’.


Izložbu je službeno otvorio predsjednik Hrvatskog astronomskog saveza prof. dr. sc. Željko Andreić, istakavši posebnu osobnost Lea Brennera, odnosno Spiridiona Gopčevića. Nakon pozdravnoga govora i uvodne riječi Markite Franulić, ravnateljice Muzeja, prof. dr. sc. Željko Andreić je uručio zaslužnim udrugama i pojedincima priznanja Hrvatskog astronomskog saveza.
Ona su dodijeljena:

  • Astronomskom društvu Beskraj iz Zagreba – povodom 20. obljetnice rada,
  • Astronomskom društvu “Leo Brenner” iz Malog Lošinja – povodom 25. obljetnice rada,
  • Astronomskom društvu Kumova slama iz Daruvara – povodom 10. obljetnice uspješnog organiziranja manifestacije 10 dana astronomije u Daruvaru,
  • Borisu Štromaru – za izniman doprinos u postupku proglašenja Petrove gore prvim Međunarodnim parkom tamnog neba u Hrvatskoj,
  • Antonu Borošu, Dunji Županić, Saši Selihar i Josipu Previću – za izniman doprinos u postupku proglašenja Međunarodnog parka tamnog neba Vrani kamen.

[blockquote style=”3″]Zvjezdarnicu “Manora” u Malom Lošinju izgradio je Spiridion Gopčević koji je kao astronom djelovao pod pseudonimom Leo Brenner, a zvjezdarnica je službeno započela s radom 9. svibnja 1894. godine. Zvjezdarnica “Manora” bila je prva civilna i privatna zvjezdarnica na prostoru Hrvatske i deveta zvjezdarnica u tadašnjoj Austro-Ugarskoj monarhiji. Leo Brenner je odigrao važnu ulogu pomogavši Otonu Kučeri prilikom osnivanja zvjezdarnice u Zagrebu 1903. godine, a Zvjezdarnica “Manora” je bila vrlo poznata u svijetu te su je posjećivali mnogi poznati astronomi i proizvođači astronomske opreme, jednom prilikom posjetio ju je čak i poznati američki astronom Percival Lowell.[/blockquote]

Autor izložbe Dorian Božičevič, mag. theol. kratko je uveo u temu izložbe te je istaknuo da je većina originalnih razglednica, dopisnica i kuverti s pečatom zvjezdarnice došla iz donacije gospodina Franka Nereticha iz New Yorka, koji je rodom s otoka Ilovika, te da je ovo prvi puta da su izložena skoro sva pisana astronomska djela Lea Brennera. Zahvala ide kolekciji knjiga gospodina Manfreda Bauera iz Astronomskog društva Aalen iz Njemačke, koji je svoju kolekciju ustupio za potrebe izložbe.
Božičević je pročitao i pismo gospodina Bauera u kojem gospodin Bauer kaže da želi cijelu kolekciju donirati Astronomskom društvu “Leo Brenner”, te moli da se informira Grad Mali Lošinj da će donacija biti izvršena tek u trenutku kada Grad Mali Lošinj osigura dovoljno prostora za rad Astronomskog društva i za postav o povijesti u kojem će ova građa moći biti dostupna javnosti. Božičević se zahvalio što je Tehnički muzej omogućio da se izložba održi.
Izložba će biti otvorena do 18. siječnja 2020. godine. Izložba je u organizaciji Astronomskog društva “Leo Brenner” iz Malog Lošinja i Hrvatskog astronomskog saveza, a postav su pomogli Tehnički muzej Nikola Tesla i Grad Mali Lošinj.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")