HRVATSKA ZAGREB

Novim zakonom ustrojava se Državna vatrogasna škola

U Hrvatskom saboru je u petak, 13. prosinca, natpolovičnom većinom izglasan Zakon o vatrogastvu.

Kako je objavljeno na stranicama Hrvatske vatrogasne zajednice, osnovna pitanja koja će riješiti Zakon o vatrogastvu te posljedice koje će proisteći su uspostavljanje jedinstvenog sustava vatrogastva, uvezeni sustav zapovijedanja na svim razinama, od najniže, dobrovoljnog vatrogasnog društva do državne razine.
Zakonom se propisuju stručni uvjeti za glavnoga vatrogasnog zapovjednika koji je državni dužnosnik, uvođenje savjetodavnih i strukovnih tijela Hrvatske vatrogasne zajednice i glavnoga vatrogasnog zapovjednika koja će svojim radom obuhvatiti osobe koje zapovijedaju vatrogasnim intervencijama i koji su odgovorni za intervencijsku spremnost, organiziranost, opremljenost i oposobljenost vatrogasaca svih razina (državne, županijske, Grada Zagreba i lokalne razine).
Novim zakonom se također ustrojava Državna vatrogasna škola kroz koju se uspostavlja jedinstveni sustav obrazovanja i usavršavanja profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca te vatrogasnih zapovjednika što će posljedično utjecati na strukovni napredak ukupnog vatrogastva. Uspostavlja se vatrogasna mreža kojom će se urediti pitanje financiranja svih vatrogasaca i vatrogasnih organizacija, jasno se reguliraju prava i obveze iz radnog odnosa profesionalnih vatrogasaca, kao organizacija rada, staž osiguranja s povećanim trajanjem, plaća, prava iz mirovisnkog osiguranja, dobrovoljnim vatrogascima se osiguravaju prava za slučaj ozljeda, smrti, propisuju se oblici osiguranja, pravo na naknadu.
Uvodi se inspekcija vatrogastva kao dio vatrogasnog sustava unutar Hrvatske vatrogasne zajednice te se uvodi informatizacija vatrogasnog sustava kroz obvezu korištenja računalnih aplikacija u svrhu vođenja evidencije vatrogasnih organizacija, vatrogasnih postrojbi, vatrogasaca i vatrogasne tehnike utvrđenih ovim Zakonom.
Ovaj Zakon objavit će se u Narodnim novinama, a stupa na snagu 1. siječnja 2020. godine.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Na porušenom području gotovo 1000 vatrogasaca, u pomoć stiže i psiholog

Glas otoka

Promotivno–preventivna kampanja Hrvatske vatrogasne zajednice – oprezno s božićnim dekoracijama

Glas otoka

VIDEO Kako pravilno postupiti kada dojavljujete požar

Glas otoka