HRVATSKA ZAGREB

IRB predstavio rezultate istraživanja molekula iz mora

Projektni tim Znanstvenog centra izvrsnosti za Bioprospecting mora (BioProCro) na Institutu Ruđer Bošković predstavio je rezultate istraživanja molekula iz mora s visokim potencijalom primjene industriji.
U sklopu prve dvije godine projekta zaposleno je deset doktoranda i deset poslijedoktoranda, ostvaren portfelj od 25 znanstvenih projekata, a prvi rezultati istraživanja pokazuju obećavajući potencijal primjene molekula iz morskih organizama u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji i medicini. I to od smanjenja uporabe antibiotika u uzgoju riba pa sve do uporabe spojeva iz mikroalgi za proizvodnju biogoriva.
Riječ je o istraživanjima koja se uspješno provode već pune dvije godine u sklopu projekta ‘Bioprospecting Jadranskog mora’ koji je vrijedan 37 milijuna kuna, a pod vodstvom dr. sc. Rozelindre Čož-Rakovac. Cilj projekta, financiranog iz strukturnih fondova Europske unije, jest dobivanje biološki aktivnih molekula s poželjnim svojstvima iz morskih organizama u hrvatskom dijelu Jadrana.
Više o samom događanju pročitajte na sljedećem LINKU.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Hrvati jedva čekaju ponovno otvaranje kafića: 65 posto njih prvo će naručiti kavu

Glas otoka

ISPITIVANJE KAKVOĆE MORA Koliko je zaista onečišćena uvala Augusta?

Vedran Morin