DALMACIJA HRVATSKA

Predstavljen projekt za proširenje i modernizaciju državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka

Na Okruglom stolu o kvaliteti zraka u sklopu 11. nacionalnog znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem “Zaštita zraka 2019”, u četvrtak, 17. listopada, u Bolu na otoku Braču predstavljen je projekt AIRQ – Proširenje i modernizacija državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka koji provodi Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) u suradnji s Institutom za medicinska istraživanja i medicinu rada.
Projektom AIRQ, koji je financiran iz Europskoga fonda za regionalni razvoj (EFRR) i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), a čija ukupna vrijednost iznosi 125.123.500,00 kn (od toga 106.354.975,00 kn iz EFRR i 18.768.525,00 kn iz FZOEU), napravit će se značajan pomak i osigurati unaprjeđenje u kvaliteti zraka za sve građane Republike Hrvatske, pružiti potpora implementaciji zakonodavnog okvira u području kvalitete zraka i okoliša te osigurati izgradnja 5 novih i modernizacija 19 postojećih mjernih postaja.
Po završetku provedbe četverogodišnjeg projekta AIRQ, čije je trajanje predviđeno do 30. travnja 2021. (započeo je 1. svibnja 2017.), bit će ispunjeni sljedeći ciljevi – povećanje udjela stanovništva u Hrvatskoj obuhvaćenog podacima o kvaliteti zraka u urbanim područjima s 50 % na 100 %; 5 novoizgrađenih i 19 moderniziranih postaja za mjerenje kvalitete zraka u državnoj mreži za trajno praćenje kvalitete zraka; razvijen i funkcionalan model kvalitete zraka za procjenu prizemnih koncentracija onečišćujućih tvari za područja na kojima ne postoje mjerenja u Hrvatskoj; uspostavljen i funkcionalan kemijski laboratorij DHMZ-a za analizu kemijskog sastava oborine i zraka; uspostavljen i funkcionalan kemijski laboratorij IMI-ja za analizu kemijskog sastava lebdećih čestica; uspostavljen i funkcionalan umjerni laboratorij DHMZ-a za umjeravanje mjerila kvalitete zraka i vezanih mjernih veličina u svrhu osiguranja sljedivosti navedenih mjerenja do međunarodnih etalona te nadogradnja računalne infrastrukture DHMZ-a radi osiguranja brže i kvalitetnije dostupnosti informacija o kvaliteti zraka.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Stiže hladnije vrijeme, izdano upozorenje na hladne valove

Glas otoka

Crveno i narančasto upozorenje za područje Velebitskoga kanala, sjeverni Jadran i dio Dalmacije

Glas otoka

Nataša Strelec-Mahović: Na Cresu i Lošinju je u planu postavljanje 7 automatskih meteoroloških postaja

Vedran Morin