GLAS OTOKA LOŠINJ PROMO SLIDER

METMONIC I NA LOŠINJU? Projekt modernizacije meteorološke motriteljske mreže

Kako bi se smanjile buduće štete od elementarnih nepogoda ili temperaturnih ekstrema, Svjetska meteorološka organizacija globalno potiče uspostavu standardizirane meteorološke infrastukture, razvoj i primjenu numeričkog modeliranja vremena i klime te uspostavu sustava ranog upozoravanja. Ključan u tom procesu je kvalitetan pristup prikupljanja i analize relevantnih informacija.
Tim povodom Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) na području Republike Hrvatske nastoji proširiti projekt modernizacije meteorološke motriteljske mreže u Republici Hrvatskoj − “METMONIC”. Svrha samoga projekta je uspostava suvremenog i kvalitetnog sustava automatskih prizemnih meteoroloških postaja, oceanografskih plutača i daljinskih sustava mjerenja atmosfere, uključivši sustav meteoroloških radara, na ukupno 450 postaja, kako bi se osigurao sljediv, reprezentativan, visokokvalitetan, pouzdan i pravovremen podatak o stanju atmosfere i mora na čitavom području Republike Hrvatske.
Ovim projektom će se omogućiti kontinuirano praćenje vremena, klime i klimatskih promjena te upozorenja na opasne vremenske prilike, s ciljem podrške sustavima prilagodbe na klimatske promjene i djelovanja u slučaju prirodnih nepogoda, čime se ostvaruje izravna podrška održivom razvoju te povećanju sigurnosti i očuvanju ljudskih života i dobara. Analiza trenutnog stanja meteorološke motriteljske mreže te tehničkih, informacijskih i organizacijskih sustava koji je podržavaju potvrdila je da postoji velika potreba za povećanjem dostupnosti mjerenih podataka klimatoloških varijabli i analiza klimatskih prilika za potrebe različitih grana gospodarstva i javnih djelatnosti.
Međunarodne obaveze DHMZ-a na području aktivnosti i izvještavanja o klimi i klimatskim promjenama slijede načela Okvirne konvencije Ujedinjenih Naroda o promjeni klime (UNFCCC, 1992), dijelom i kroz redovita nacionalna izvješća o stanju klime i klimatskim promjenama prema UNFCCC-u (MZOIP, 2013.).
Ključne komponente projekta su:

 • Modernizacija i unaprjeđenje prizemnih meteoroloških mjerenja
 • Modernizacija i unaprjeđenje visinskih meteoroloških mjerenja
 • Modernizacija i unaprjeđenje mreže radarskih mjerenja
 • Uspostava meteorološko-oceanografskog sustava mjerenja
 • Unaprjeđenje i modernizacija sustava prihvata, obrade, kontrole i pohrane podataka i osiguranje dostupnosti podataka
 • Unaprjeđenje umjernog meteorološkog laboratorija
 • Unaprjeđenje praćenja opterećenja ekosustava elementima u tragovima

Modernizacijom motriteljske mreže u svim segmentima motriteljskog sustava, prema DHMZ-u osigurala bi se potpuna i homogena pokrivenost meteorološkim, oceanografskim i radarskim mjerenjima kopna i teritorijalnog mora, javna dostupnost svih mjerenih podataka te moderna i sveobuhvatna sposobnost umjeravanja motriteljskih osjetnika.
Projekt bi trebao značajno doprinijeti:

 • unaprjeđenju upozorenja na prirodne nepogode i katastrofe
 • razvoju ljudskih, tehničkih i znanstvenih kapaciteta
 • međunarodnoj razmjeni informacija
 • razvoju proizvoda prilagođenih potrebama korisnika u cilju održivog razvoja te
 • modernizaciji svih komponenti motriteljskog sustava DHMZ-a, lakšoj dostupnosti njegovih arhiva i baza te prateće infrastrukture.

Aktualni i arhivirani podaci će biti javno dostupni na stranicama DHMZ-a te će služiti znanstveno-istraživačkim institucijama, nevladinim organizacijama i zainteresiranim korisnicima podataka za istraživanja o klimatskim promjenama i njihovom utjecaju na ranjive sektore.
Može li ovaj projekt zaživjeti na otoku Lošinju saznat ćemo narednih dana u ekskluzivnom razgovoru s voditeljicom projekta, Natašom Strelec Mahović.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Stiže hladnije vrijeme, izdano upozorenje na hladne valove

Glas otoka

Sandro Puncet ponovno na kalendaru Svjetske meteorološke organizacije

Glas otoka

Crveno i narančasto upozorenje za područje Velebitskoga kanala, sjeverni Jadran i dio Dalmacije

Glas otoka