GLAS OTOKA LOŠINJ PROMO SLIDER

METMONIC I NA LOŠINJU? Projekt modernizacije meteorološke motriteljske mreže

Kako bi se smanjile buduće štete od elementarnih nepogoda ili temperaturnih ekstrema, Svjetska meteorološka organizacija globalno potiče uspostavu standardizirane meteorološke infrastukture, razvoj i primjenu numeričkog modeliranja vremena i klime te uspostavu sustava ranog upozoravanja. Ključan u tom procesu je kvalitetan pristup prikupljanja i analize relevantnih informacija.
Tim povodom Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) na području Republike Hrvatske nastoji proširiti projekt modernizacije meteorološke motriteljske mreže u Republici Hrvatskoj − “METMONIC”. Svrha samoga projekta je uspostava suvremenog i kvalitetnog sustava automatskih prizemnih meteoroloških postaja, oceanografskih plutača i daljinskih sustava mjerenja atmosfere, uključivši sustav meteoroloških radara, na ukupno 450 postaja, kako bi se osigurao sljediv, reprezentativan, visokokvalitetan, pouzdan i pravovremen podatak o stanju atmosfere i mora na čitavom području Republike Hrvatske.
Ovim projektom će se omogućiti kontinuirano praćenje vremena, klime i klimatskih promjena te upozorenja na opasne vremenske prilike, s ciljem podrške sustavima prilagodbe na klimatske promjene i djelovanja u slučaju prirodnih nepogoda, čime se ostvaruje izravna podrška održivom razvoju te povećanju sigurnosti i očuvanju ljudskih života i dobara. Analiza trenutnog stanja meteorološke motriteljske mreže te tehničkih, informacijskih i organizacijskih sustava koji je podržavaju potvrdila je da postoji velika potreba za povećanjem dostupnosti mjerenih podataka klimatoloških varijabli i analiza klimatskih prilika za potrebe različitih grana gospodarstva i javnih djelatnosti.
Međunarodne obaveze DHMZ-a na području aktivnosti i izvještavanja o klimi i klimatskim promjenama slijede načela Okvirne konvencije Ujedinjenih Naroda o promjeni klime (UNFCCC, 1992), dijelom i kroz redovita nacionalna izvješća o stanju klime i klimatskim promjenama prema UNFCCC-u (MZOIP, 2013.).
Ključne komponente projekta su:

 • Modernizacija i unaprjeđenje prizemnih meteoroloških mjerenja
 • Modernizacija i unaprjeđenje visinskih meteoroloških mjerenja
 • Modernizacija i unaprjeđenje mreže radarskih mjerenja
 • Uspostava meteorološko-oceanografskog sustava mjerenja
 • Unaprjeđenje i modernizacija sustava prihvata, obrade, kontrole i pohrane podataka i osiguranje dostupnosti podataka
 • Unaprjeđenje umjernog meteorološkog laboratorija
 • Unaprjeđenje praćenja opterećenja ekosustava elementima u tragovima

Modernizacijom motriteljske mreže u svim segmentima motriteljskog sustava, prema DHMZ-u osigurala bi se potpuna i homogena pokrivenost meteorološkim, oceanografskim i radarskim mjerenjima kopna i teritorijalnog mora, javna dostupnost svih mjerenih podataka te moderna i sveobuhvatna sposobnost umjeravanja motriteljskih osjetnika.
Projekt bi trebao značajno doprinijeti:

 • unaprjeđenju upozorenja na prirodne nepogode i katastrofe
 • razvoju ljudskih, tehničkih i znanstvenih kapaciteta
 • međunarodnoj razmjeni informacija
 • razvoju proizvoda prilagođenih potrebama korisnika u cilju održivog razvoja te
 • modernizaciji svih komponenti motriteljskog sustava DHMZ-a, lakšoj dostupnosti njegovih arhiva i baza te prateće infrastrukture.

Aktualni i arhivirani podaci će biti javno dostupni na stranicama DHMZ-a te će služiti znanstveno-istraživačkim institucijama, nevladinim organizacijama i zainteresiranim korisnicima podataka za istraživanja o klimatskim promjenama i njihovom utjecaju na ranjive sektore.
Može li ovaj projekt zaživjeti na otoku Lošinju saznat ćemo narednih dana u ekskluzivnom razgovoru s voditeljicom projekta, Natašom Strelec Mahović.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Svjetski meteorološki dan ‘Ocean, naša klima i vrijeme’

Glas otoka

Stiže hladnije vrijeme, izdano upozorenje na hladne valove

Glas otoka

Sandro Puncet ponovno na kalendaru Svjetske meteorološke organizacije

Glas otoka