Foto: HNS (Press/arhiva)
HRVATSKA ZAGREB

“Oteli ste medije, novinarstvo ne damo”

“Bez novinarskih sloboda nema ni slobodnog društva”, isticalo se u pozivu na prosvjed održanom 02. ožujka 2019. godine u Zagrebu, a u organizaciji Hrvatskoga novinarskog društva.

Prosvjed je potaknut brojnim sudskim tužbama protiv novinara i medija, političkim pritiscima i pritiscima oglašivača, prijetnjama novinarima, ugrožavanjem profesionalnih prava i standarda, nepoštivanjem medijskih zakona, izostankom ozbiljne medijske politike i dr.

“Medijski prostor u Hrvatskoj karakterizira premreženost političkih i korporativnih interesa, netransparentnost vlasništva, marketing umjesto novinarstva. Novinarima se brani da slobodno rade, egzistencijalno ih se ucjenjuje, tuži kada pišu istinu. Novinari traže od Vlade održivu medijsku politiku i pravni okvir kojim se štiti neovisnost i sloboda novinarske profesije te medijski sustav u kojem se ostvaruje javni interes”, poručeno je s prosvjeda.

“Novinarstvo je javno dobro koje ne smije služiti samo nekima. Za Ministarstvo kulture stanje u našoj struci je normalno. Kao da ne živimo u istoj zemlji, kao da ne živimo u državi u kojoj se novinari proganjaju. Pa ovdje i Sveučilište, koje također financiramo javnim novcem, kao i HRT, vodi križarski rat protiv novinarstva na sramotu Hrvatske i cijele Europske unije”, rekao je predsjednik HND-a, Hrvoje Zovko, posebno naglasivši da živimo u zemlji u kojoj svaka protuha može ne samo tužiti novinare, nego i dobiti proces.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Kampanja ‘Zajedno za jačanje lokalnih medija’ odlična je prilika da se prisjetimo pritisaka otočnih šerifa

Glas otoka

Europska federacija novinara osudila optužbe iz HDZ-a o uroti medija i oporbe

Glas otoka

HND zgrožen bešćutnošću ‘Slobodne Dalmacije’ u izvještavanju o smrti osmero mladih osoba

Glas otoka