Foto: HND (Press/arhiva)
HRVATSKA ZAGREB

“Oteli ste medije, novinarstvo ne damo”

“Bez novinarskih sloboda nema ni slobodnog društva”, isticalo se u pozivu na prosvjed održanom 02. ožujka 2019. godine u Zagrebu, a u organizaciji Hrvatskoga novinarskog društva.

Prosvjed je potaknut brojnim sudskim tužbama protiv novinara i medija, političkim pritiscima i pritiscima oglašivača, prijetnjama novinarima, ugrožavanjem profesionalnih prava i standarda, nepoštivanjem medijskih zakona, izostankom ozbiljne medijske politike i dr.

“Medijski prostor u Hrvatskoj karakterizira premreženost političkih i korporativnih interesa, netransparentnost vlasništva, marketing umjesto novinarstva. Novinarima se brani da slobodno rade, egzistencijalno ih se ucjenjuje, tuži kada pišu istinu. Novinari traže od Vlade održivu medijsku politiku i pravni okvir kojim se štiti neovisnost i sloboda novinarske profesije te medijski sustav u kojem se ostvaruje javni interes”, poručeno je s prosvjeda.

“Novinarstvo je javno dobro koje ne smije služiti samo nekima. Za Ministarstvo kulture stanje u našoj struci je normalno. Kao da ne živimo u istoj zemlji, kao da ne živimo u državi u kojoj se novinari proganjaju. Pa ovdje i Sveučilište, koje također financiramo javnim novcem, kao i HRT, vodi križarski rat protiv novinarstva na sramotu Hrvatske i cijele Europske unije”, rekao je predsjednik HND-a, Hrvoje Zovko, posebno naglasivši da živimo u zemlji u kojoj svaka protuha može ne samo tužiti novinare, nego i dobiti proces.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

U Hrvatskoj trenutno aktivno najmanje 924 tužbi protiv medija i novinara

Glas otoka

HND poziva javne dužnosnike da prestanu prozivati novinare

Glas otoka

Kampanja ‘Zajedno za jačanje lokalnih medija’ odlična je prilika da se prisjetimo pritisaka otočnih šerifa

Glas otoka